Nya däck till cykeln

Om man cyklar ofta och mycket är det lätt hänt att ens cykeldäck blir slitna. Då kan det vara läge att köpa nya cykel däck. Grejen är ju att både däck och slang är mycket viktiga komponenter för cykeln. Dock är det ofta många inte tänker på dem direkt, men vad man har för däck på sin cykel kan påverka en hel del. Är de gamla är det bra att byta, innan man får punka.

Däck och slangar har olika storleksbeteckningar, bredder och mönster, de kan vara tillverkade utav olika gummiblandningar och erbjuds med olika däcksystem. Sen var det ju det där med att hitta rätt tum också!

Hitta rätt däck

För att hitta rätt däck till den cykel man har så är det mycket bra att ha koll på vad det är för diameter på hjulen samt bredden på däcken. Diametern är detsamma som hjulstorleken, som exempel 26”. Bredden kan variera en del, men det går bra att ha ett däck så länge som det passar mellan cykelns gaffel, ram och stänkskärmar. När man ska köpa slang kan man utgå från storleken på däcket. Slangen skall ha samma bredd och diameter som däcket.

Byta däck

Att byta slang är rätt så lätt, det kan vara lite knivigare att byta däck. Men om man är osäker så går det ju att vända sig till en bra cykelverkstad som kan ordna det åt en. Eller så kollar man in videos på nätet för att få instruktioner.

 

 

25 Dec 2020