IT är en miljöbov, visste du det?

För ett tag sedan läste jag en artikel i tidningen om IT och vår miljö och jag blev så förvånad. IT står för merparten av de utsläpp vi har på jorden, och ligger i nivå med den påverkan flygplan har. Det är ju helt sjukt egentligen. Men när jag börjar tänka efter så finns det ju en logik i detta, men det är ju inget de vill prata om särskilt högt. 

Vi vill alla ha supersnabba datorer, med snabbt internet som är tillgängligt dygnet runt. Det kräver mer ström än alla elinstallationer i Stockholm, bara för lilla Sverige. Denna elektricitet måste ju komma någonstans ifrån.

Var kommer elen från?

I Sverige har vi ganska mycket "ren" elektricitet. Det betyder att den kommer från vattenkraftverk och vindkraftverk. Men vi har också kärnkraft för att elen ska räcka så långt som möjligt. Tittar vi på andra länder, där de bygger upp enorma serverhallar för IT så ser det ofta lite annorlunda ut. Deras kraftverk drivs av olja och kol. Det borde finnas krav på att en verksamhet som kräver så mycket elektricitet som IT gör också måste bidra med lösningar för att producera el som inte är smutsig. 

Men det är klart, det kostar pengar. Och på samma sätt som vill ha snabba datorer, snabbt internet och fungerande elkontakter så vill vi också ha det så billigt som möjligt. Om vi skulle sätta en prislapp på internet som motsvarar nedsmutsningen skulle inte många ha råd att surfa online längre... 

28 Feb 2019